Krhla a polievanie kvetov

Nemá sa kto starať o váš súčasný firemný program alebo aplikáciu? Poradíme vám, ako postupovať

Čo robiť, ak sa nemá kto starať o váš softvér? Na koho sa obrátiť a čo radšej neriskovať?

Čo robiť, ak sa nemá kto starať o váš softvér? Na koho sa obrátiť a čo radšej neriskovať? 

Využívate vo vašej spoločnosti program, ktorý je podstatný pre vaše podnikanie, uľahčuje vám prácu a zefektívňuje procesy? Dospeli ste do štádia, že sa o váš softvér nemá kto starať a potrebujete ho prerobiť alebo upraviť? Máme pre vás niekoľko praktických tipov, ako postupovať a čo zvážiť. 

Odišiel vám človek alebo partner, ktorý sa staral o program?

Možno ste sa dostali do nepríjemnej situácie, že z vašej spoločnosti odišiel človek, ktorý sa staral o váš firemný program alebo aplikáciu. Prípadne, ukončili ste spoluprácu s externým človekom alebo softvérovou spoločnosťou. Teda, o váš softvér sa nemá kto starať. 

Ak budete potrebovať upraviť alebo prerobiť nejaké funkcionality, nemá vám kto pomôcť. No čo je horšie, pokiaľ náhodou dôjde k nejakej chybe v softvéri, nebudete ju vedieť len tak ľahko opraviť a vaše podnikanie môže byť do veľkej miery obmedzené. 

Neriskujte spoluprácu s neskúsenými programátormi 

Ak sa o váš program nemá kto starať, je dôležité nájsť nového partnera, ktorý si vezme váš súčasný program alebo aplikáciu „pod svoje krídla“. Zabezpečí kompletnú starostlivosť, údržbu, prípadne prerobenie a upravenie softvéru podľa vašich požiadaviek. 

Neodporúčame riskovať a zverovať firemný program do rúk študenta alebo cenovo dostupného externého programátora. Hrozí, že spolupráca dlho nevydrží a budete opäť stáť pred rovnakým problémom, že o váš softvér sa nemá kto starať. Stretnúť sa viete s nasledovnými problémami

  • Na dodanie jednotlivých služieb budete čakať veľmi dlho, v prípade väčších úprav programu aj viac ako rok. Prídete o cenné trhové príležitosti a dáte náskok konkurencii
  • Programátorovi na voľnej nohe platíte za jeho čas. Keďže programovanie bude trvať veľmi dlho, v konečnom dôsledku možno zaplatíte viac ako skúsenej firme
  • Kvôli zlej spoľahlivosti možno budete musieť na vašom projekte vystriedať viacero ľudí. Ich hľadaním a komunikáciou strávite zbytočne veľa času
  • Ak budete využívať služby viacerých nezávislých programátorov, výsledný program bude „zlepený“ z rôznych častí a nemusí fungovať správne. Ak ho jedného dňa budete chcieť dať prerobiť skúsenej firme, kvôli neprehľadnej štruktúre zaplatíte viac

Prečo využiť služby skúsenej firmy? 

Keď využijete služby skúsenej softvérovej firmyzískate viacero cenných benefitov

  • Prerobenie a upravenie softvéru prebehne vďaka tímu viacerých programátorov rýchlo, vy tak neprídete o trhové príležitosti a nedáte šancu konkurencii
  • Keďže vo firme pracuje viacero programátorov, keď jeden ochorie alebo odíde na dovolenku, ostatní môžu stále pracovať na vašom programe. Nedochádza tak k zbytočným oneskoreniam. 
  • Firma má cenné know-how z práce na rôznych iných projektoch, vďaka ktorému vám dokáže odporučiť, čo bude najlepšie pre vás. 
  • Programátori vo firme sa pravidelne školia, takže majú najnovšie poznatky. Vy tak máte istotu, že váš program alebo vaša aplikácia bude v súlade s najnovšími trendmi. 
  • Skúsená firma má zavedené procesy testovania softvéru, vďaka ktorým vyladí program k dokonalosti, aby v ňom neboli chyby. 
  • Softvérové firmy majú vyriešené, ako robiť zálohy. Nemusíte sa tak obávať, že zo dňa na deň zrazu prídete o všetky cenné dáta. 

Samozrejme, treba počítať s tým, že skúsená firma si bude účtovať vyššie denné alebo hodinové sadzby ako programátor na voľnej nohe. Ceny sa obvykle pohybujú na úrovni od 240 € za Man-Day – dennú prácu jedného človeka. Avšak, keď si vezmete do úvahy všetky výhody, ktoré získavate a problémy, ktorým sa vyhnete, ide o jednoznačne najlepšie riešenie. 

Máte predstavu, koľko stojí prerobenie alebo údržba programu? 

Ak si chcete nechať udržiavať, rozvíjať alebo prerobiť váš firemný program či aplikáciu, určite vás zaujíma, koľko to vlastne bude stáť. Pokiaľ ešte nemáte predstavu o cene, kontaktujte konzultantskú spoločnosť, ktorá navrhuje a vyvíja softvér. Tá pre vás vypracuje analýzu s cenovou ponukou a návrhom riešenia, na základe ktorej budete mať jasnú predstavu o tom, koľko vás budú jednotlivé služby stáť. 

Praktický tip: Zaujíma vás, ako postupovať, keď si chcete nechať vypracovať analýzu s cenovou ponukou a návrhom riešenia? Prečítajte si náš článok na blogu – Koľko vás bude stáť výroba alebo preprogramovanie softvéru?

Ak už máte predstavu o cene, je to pre vás výhoda. Určite ju ale skonzultujte s profesionálmi. Kontaktujte skúsenú spoločnosť, ktorá sa venuje vývoju softvéru. Odborníkom odprezentujete svoju predstavu o riešení a cene. Tí vám na základe nej povedia, čo všetko sa dá zrealizovať v danom rozpočte a čo nie. Potrebujete udržiavať, rozvíjať alebo prerobiť firemný program či aplikáciu? Hľadáte skúseného partnera, ktorý vám poradí a pomôže? Dohodnite si s nami nezáväznú bezplatnú telefonickú konzultáciu a prekonzultujte s nami vaše možnosti.

Handshake

Ak Vás článok zaujal a mali
By ste záujem o niektorú
službu, napíšte nám